Lelut & lelukaupat netissä

Muumi

25 tuotetta 2 kaupasta
Muumi

Muumit lapsille ja lapsenmielisille

Muumit ovat suomenruotsalaisen taiteilijan Tove Janssonin luomia piirroshahmoja. Jansson julkaisi ensimmäisen muumikirjansa vuonna 1945 Suomessa. Kirjat hän kirjoitti ruotsin kielellä. Ensimmäisen Muumi –teoksen nimeksi tuli “Småtrollen och den stora översvämningen”. Suomeksi Janssonin ensimmäinen muumi –aiheinen teos julkaistiin vasta 1991 nimellä “Muumit ja suuri tuhotulva”.

Pehmoleluista on iloa pitkään

Muumi on valkoinen, isonenäinen ja isomahainen hahmo, joka asuu Muumilaaksossa. Muumit –hahmoja on monta. Sarjan päähahmoja ovat Muumipeikko, Muumipappa ja Muumimamma. Muita tärkeitä Muumilaakson asukkaita ovat Niiskuneiti, Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy. Muumi on yksi Suomen merkittävimmistä kulttuurivientituotteista. Muumikirjoja on käännetty yhteensä 43 eri kielelle, ja Tove Jansson onkin Suomen käännetyin kirjailija. Muumit ovat myös saaneet paljon oheistuotteita kuten mukeja, pehmoleluja, pussilakanoita, tyynyliinoja, reppuja, vihkoja, palapelejä ja kaikennäköisiä muita tuotteita. Muumi saavutti laajemman suosion Japanissa 1990-luvun alussa tehdyn animaatiosarjan seurauksena. Sarjaa esitettiin Suomessa nimellä Muumilaakson tarinoita.

 

Muumit ovat saaneet useita muitakin tv-sarjoja. Ensimmäinen muumisarja tuotettiin Saksassa vuosina 1959–1960. Myös Venäjällä ja Puolassa on tehty Muumi–televisiosarjoja .

 

Muumi on nähty myös muutamassa kokopitkässä elokuvassa. Suomalainen Muumi ja vaarallinen juhannus elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2008, ja Muumi ja punainen pyrstötähti valmistui vuonna 2010.

 

Suomalainen muotoiluyritys Arabia alkoi valmistaa muumihuuman kohotessa erilaisia muumiastioita ja –esineitä. Ensimmäiset muumiastiat syntyivät jo 1950-luvulla. Niiden valmistus lopetettiin moneksi vuodeksi, mutta aloitettiin taas uudestaan 1990-luvulta alkaen suositun piirrossarjan myötä. Nykyään muumimukit ovat suosittuja keräilyastioita.

 

Suomen posti on myös ottanut osaa muumihuumaan julkaisemalla muumi –postimerkkejä. Toistaiseksi muumihahmoja on esiintynyt ainakin yhdeksässä eri postimerkkilajitelmassa Suomessa. Myös Finnairin koneita on maalattu Muumiteeman mukaan.

 

Muumi on ilmiö, joka on osa suomalaista kulttuuria. Piirroshahmot ovat tuoneet Suomeen myös lisää turisteja, ja Naantalin Muumilaakso-teemapuisto on suosittu koko perheen lomakohde. Muumeja näkee myös näyttämöllä, ja Muumi on saanut oman opperansa, joka tuli esitykseen vuonna 1974 Suomen Kansallisoopperassa. Vuonna 2010 ensiesityksensä sai maailman ensimmäinen nykytanssisovitus, joka perustui Muumeihin.

 

Muumi on persoonaltaan suvaitsevainen, avulias, ystävällinen ja vieraanvarainen. Jansson onkin käsitellyt omaa elämäänsä muumihahmojen kautta. Muumikirjojen teemat käsittelevät erilaisia vakaviakin teemoja kuten yksinäisyyttä ja kuolemaa. Kirjat ottavat myös kantaa vähemmistöjen asemaan. Janssonin kehitti muumihahmot jo 3190-luvulla. Muumi on Janssonin tapa käsitellä myös sota-aikaa, ja hän kirjoittikin ensimmäisen muumikirjansa Talvisodan vuosina. Ensimmäinen muumikirja ei ollut kova menestys, mutta Jansson innostui uudesta aluevaltauksestaan ja alkoi työstää toista muumikirjaa nopeasti. Vasta kolmas muumikirja Taikurin hattu oli menestys. Se ilmestyi syksyllä 1948 ja sai kriitikot polvilleen niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

 

Muumi saavutti suosion myös länsinaapurissa, ja yhä nykyäänkin suomenruotsalaista murretta kutsutaan Moomin-svenska –nimellä (suom. muumiruotsi) Ruotsissa. Nimitys tulee siitä, että Ruotsissa Muumi–piirrossarjan äänet ovat suomenruotsalaisten ääninäyttelijöiden käsialaa. Muumi saavutti suosion myös Japanissa ja monet japanilaiset turistit ovat tulleet Suomeen Muumien ansiosta.

 

Muumi-piirrossarjaa on esitetty Suomen televisiossa jo monta kertaa. Viimeisin uusintakierros alkoi kesällä 2011 TV2:lla. Muumit ovat musikaalisia, ja sarjassa on paljon lauluja. Muumilaakson tarinoita –sarjan tunnussävel on saanut suuren suosion. Suomalainen Erna Tauro on laatinut Janssonin muumiteksteihin sävelet.

Muumi lyhyesti

Siirry alkuun